1.9.2018
En arbeidstaker kan ikke sies opp fra sin stilling med mindre det foreligger en saklig grunn til oppsigelsen. Bygger oppsigelsen driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak som følge av arbeidsmangel, vil det kunne være saklig grunn så fremt virksomheten ikke har annet passende arbeid å tilby arbeidstakeren.
Før arbeidsgiver kan gå til oppsigelse av en arbeidstaker på grunn av arbeidsmangel, må arbeidstakeren tilbys annet passende arbeid i virksomheten, dersom slikt finnes. Plikten fremkommer av arbeidsmiljøloven § 15-7 annet ledd, og konsekvensen av omgåelse kan være at oppsigelsen som helhet blir ugyldig.
Annet passende arbeid
Arbeidsgivers tilbudsplikt innebærer ikke at det må opprettes nye stillinger eller opprettholdes stillinger som det ikke er behov for. Plikten går i all hovedsak ut på at arbeidsgiver må omplassere arbeidstakeren hvis det finnes en passende, ledig stilling eller annet udekket arbeidsbehov.
Hva som ligger i at arbeidet som tilbys arbeidstakeren må være "passende", vil bero på en helhetsvurdering. Som utgangspunkt skal arbeidstaker tilbys arbeid som mest mulig svarer til den stilling vedkommende allerede har hva gjelder lønn, arbeidsoppgaver og stillingsinnhold ellers. Finnes det ikke slikt arbeid i bedriften må arbeidsgiver likevel tilby muligheten for omplassering til underordnet, tyngre eller dårligere betalt arbeid. Etter omstendighetene skal også arbeid i andre avdelinger eller distrikter også tilbys dersom slikt finnes.
Hensynet bak reglen om omplassering er at arbeidstaker selv skal kunne velge. Hovedsynspunktet er derfor at hvis arbeidstakeren ikke kan fortsette i det arbeidet han allerede har, må det være opp til han selv å velge mindre inngripende løsninger enn oppsigelse. Dette utgjør dermed arbeidstakerens valgrett. I mange tilfeller vil arbeidstakere heller velge en noe dårligere jobb fremfor å bli helt uten arbeid.
Virksomheten
Et annet særskilt spørsmål som ofte dukker opp i slike saker, er hva som menes med "virksomheten". Utgangspunktet er at omplasseringsplikten begrenser seg til samme juridiske enhet. Å fastslå hva som er én og samme virksomhet er imidlertid ikke alltid kurant. I konsernforhold med flere juridiske enheter, eller i store virksomheter med flere avdelinger, kan dette være problematisk. Også i virksomheter med stor geografisk spredning kan det by på problemer å bestemme hva som er samme og hva som er en annen virksomhet. Svaret må som oftest bero på en konkret helhetsvurdering, hvor graden av selvstendighet sammenlignet med morselskapet eller eiervirksomhet vil ha betydning.
Vi bistår klienter over hele landet.
Vi bistår deg ved spørsmål om arbeidsrett
I arbeidslivet dukker det stadig opp problemstillinger som må håndteres individuelt og på riktig måte. Ved riktig håndtering kan man som arbeidsgiver unngå ressurskrevende og kostbare tvister. Våre advokater har erfaring med de fleste arbeidsrettslige problemstillinger.