- Hovedside>
- Oppsigelse>
- Oppsigelse i prøvetid
Oppsigelse i prøvetid

Har du mottatt en oppsigelse i prøvetiden og lurer på om den er lovlig? Mange arbeidstakere kjenner ikke til sine rettigheter, og feilaktige oppsigelser i prøvetiden er dessverre ikke helt uvanlig. Våre advokater er eksperter på arbeidsrett og kan hjelpe deg med å avklare om oppsigelsen er gyldig, samt veilede deg gjennom hele prosessen. Kontakt oss i dag for en vurdering av din sak.
Hva er prøvetid?
Prøvetid kan avtales i arbeidskontrakten for nyansatte. I denne perioden kan arbeidsgiver vurdere den ansattes tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet og pålitelighet.
Hva er reglene for prøvetid?
Reglene for prøvetid finner vi i Arbeidsmiljøloven § 15-6. Bestemmelsen inneholder særregler for oppsigelse av ansatte innen utløpet av en avtalt prøvetid.
Prøvetid kan ikke avtales for en lengre periode enn inntil seks måneder.
Det er viktig at avtalen om prøvetid blir inngått skriftlig for å være gyldig. Ved fravær som ikke skyldes arbeidsgiver, slik som for eksempel sykdom, kan prøvetiden forlenges tilsvarende fraværets lengde. Dette forutsetter at partene har skriftlig avtalt at prøvetiden kan forlenges ved slikt fravær. erfaring.
- Les mer om:Fristilling
Hvilke regler gjelder for oppsigelse i prøvetiden?
I prøvetiden er terskelen for oppsigelse lavere enn ellers. Det betyr at terskelen for oppsigelse i prøvetiden vil være lavere sammenlignet med etter at prøvetiden har utløpt, men arbeidsgiver må fortsatt ha saklig grunn. Oppsigelsen må være begrunnet i ett eller flere av følgende punkter:
- manglende tilpasning til arbeidet,
- faglig dyktighet eller
- pålitelighet
Arbeidsgiver skal sørge for å gi nødvendig opplæring og veiledning til arbeidstaker i prøvetiden. En oppsigelse som skyldes manglende prestasjoner, kan derfor være ugyldig hvis arbeidsgiver ikke har oppfylt sin plikt til å veilede arbeidstakeren på en tilstrekkelig måte.
Oppsigelsesfrist i prøvetiden
Det følger av arbeidsmiljølovens bestemmelser at oppsigelsesfristen i prøvetiden er 14 dager, med mindre partene har avtalt noe annet. Fristen løper fra den datoen oppsigelsen mottas.
Hvis oppsigelsen gis etter at prøvetiden er utløpt, gjelder de vanlige reglene for oppsigelse med lengre oppsigelsesfrister.
Konsekvenser ved mangelfull oppsigelse i prøvetiden
Hvis arbeidsgiver har gitt en oppsigelse i prøvetiden, uten saklig grunnlag, kan den være ugyldig. I så fall kan arbeidstaker har krav på erstatning. Slik erstatning kan inkludere:
- Erstatning for fremtidig inntektstap: Dersom oppsigelsen har medført at arbeidstaker står uten inntekt i en periode, kan arbeidsgiver bli holdt ansvarlig for å dekke dette tapet.
- Oppreisningserstatning: I noen tilfeller kan arbeidsgiver bli dømt til å betale oppreisning for den belastningen en urimelig oppsigelse har påført arbeidstakeren.
En ugyldig oppsigelse i prøvetiden kan også gi arbeidstaker rett til å kreve å få stillingen tilbake, noe som kan skape ytterligere utfordringer for arbeidsgiver.
Ugyldige oppsigelser kan også føre til negativ omtale og skade på bedriftens omdømme. Dette kan påvirke både interne arbeidsforhold og bedriftens posisjon i markedet.
Unngå juridiske feil – søk rådgivning
For å redusere risikoen for negative konsekvenser er det avgjørende at virksomheten følger arbeidsmiljølovens regler nøye og sørger for at oppsigelse gitt i prøvetiden alltid har et saklig grunnlag, som kan dokumenteres. Våre arbeidsrettsadvokater kan hjelpe arbeidsgivere med å sikre at prosessene er i tråd med regelverket, og bistå i håndteringen av eventuelle tvister.
Våre tjenester for arbeidsgivere
Som arbeidsgiver kan prøvetid og oppsigelse være komplekse temaer. Våre advokater bistår med å:
- Utforme arbeidskontrakter med korrekt prøvetidsklausul
- Gi råd om oppfølging og dokumentasjon i prøvetiden
- Sikre at oppsigelser i prøvetiden oppfyller kravene til saklighet
- Redusere risikoen for rettslige tvister
- Forhandlinger og sluttavtale
Vi hjelper deg med å opprettholde god personalpolitikk og redusere juridiske fallgruver. Ta kontakt for profesjonell rådgivning.
Våre tjenester for arbeidstakere
Som arbeidstaker har du rett til juridisk bistand for å sikre dine rettigheter. Vi hjelper deg med å:
- Vurdere om oppsigelsen er saklig og gyldig
- Gjennomgå arbeidskontrakten for å sikre at prøvetiden er korrekt avtalt
- Forhandle med arbeidsgiver for å oppnå en rettferdig løsning
- Representere deg i retten dersom oppsigelsen må prøves juridisk
Kontakt oss
Ikke nøl med å ta kontakt for en vurdering av din sak. Våre erfarne advokater står klare til å hjelpe deg med å navigere i arbeidsrettens regelverk og sikre dine rettigheter.
Vi bistår klienter over hele landet.
