9.8.2017
Oppdragstaker, konsulent, freelancer eller arbeidstaker?
Det finnes ikke noe klart skille mellom en oppdragstaker og en arbeidstaker. Hvorvidt en person skal regnes som det ene eller det andre, beror derfor på en skjønnsmessig helhetsvurdering hvor flere momenter må tas opp til vurdering. Den største forskjellen mellom de to vil være at en arbeidstaker er beskyttet av stillingsvernsreglene i arbeidsmiljøloven. En oppdragstaker er derimot ikke det, slik at konsekvensene kan blir store dersom vedkommende ikke er klar over dette.
Det er flere begreper som benyttes om hverandre når det er tale om å leie inn arbeidskraft. Oppdragstaker, freelancer og konsulent er som utgangspunkt en side av samme sak; det er bare ulike måter å si det på. Det er derfor viktig å huske på dette når man skal inngå en avtale.
Arbeidsavtale vs. konsulentavtale
Ved vurderingen av om det er tale om et arbeidsforhold eller en selvstendig oppdragstaker er det som nevnt flere momenter som må vurderes.
En oppdragstaker er i utgangspunktet en selvstendig næringsdrivende som i kraft av dette "leier" seg inn til en bedrift. Oppdragstakeren får da ikke utbetalt lønn slik som en arbeidstaker, men fakturerer bedriften for det arbeidet som er gjort. En oppdragstaker arbeider da for egen regning og risiko, i motsetning til en arbeidstaker hvor det er arbeidsgiver som bærer den økonomiske risikoen. En oppdragstaker stiller i utgangspunktet også med det utstyret han måtte trenge til arbeidet. Det være seg maskiner, arbeidsmateriale, arbeidsrom og andre redskaper. Vedkommende er heller ikke underlagt arbeidsgiverens ledelse. Det er med andre ord selvstendigheten av arbeidet og måten arbeidet blir utført på som skiller en oppdragstaker fra en arbeidstaker.
Rettigheter og plikter
En arbeidstaker er som hovedregel fast ansatt i bedriften. Avtaleforholdet er dermed av langvarig karakter ettersom det løper frem til en av partene sier det opp. Konsulentavtaler er derimot som hovedregel tidsbegrensede. Det ytes eksempelvis bistand til et konkret prosjekt som har en sluttdato. Det er likevel slik at dersom en bedrift trenger en fast ansatt, så kan ikke bedriften kamuflere dette ved å inngå avtale med en oppdragstager kun for å unngå reglene i arbeidsmiljøloven. Skillet mellom arbeidstaker og oppdragstaker har også betydning for skatte- og avgiftsreglene samt trygdereglene.
For en oppdragstaker er det viktig å huske på at det vernet som gjør seg gjeldende for en arbeidstaker ikke gjelder. På den annen side vil oppdragstakeren ikke være underlagt noen leder, slik at vedkommende vil ha større frihet.
Dersom en bedrift vurderer å benytte seg av oppdragstakere anbefales det at bedriften får juridisk bistand i prosessen. Codex Advokat Oslo AS er spesialisert innen arbeidsrett og bistår gjerne med opprettelse av konsulentavtaler samt vurderinger rundt dette.
Vi bistår klienter over hele landet.
Vi bistår deg ved spørsmål om arbeidsrett
I arbeidslivet dukker det stadig opp problemstillinger som må håndteres individuelt og på riktig måte. Ved riktig håndtering kan man som arbeidsgiver unngå ressurskrevende og kostbare tvister. Våre advokater har erfaring med de fleste arbeidsrettslige problemstillinger.