Det står følgende i bestemmelsen:
Vern mot gjengjeldelse ved varsling
(1) Gjengjeldelse mot arbeidstaker som varsler i samsvar med § 2 A-1 er forbudt. Overfor innleid arbeidstaker gjelder forbudet både for arbeidsgiver og innleier. Dersom arbeidstaker fremlegger opplysninger som gir grunn til å tro at det har funnet sted gjengjeldelse i strid med første eller andre punktum, skal det legges til grunn at slik gjengjeldelse har funnet sted hvis ikke arbeidsgiveren eller innleieren sannsynliggjør noe annet.
(2) Første ledd gjelder tilsvarende ved gjengjeldelse mot arbeidstaker som gir til kjenne at retten til å varsle etter § 2 A-1 vil bli brukt, for eksempel ved å fremskaffe opplysninger.
(3) Den som er blitt utsatt for gjengjeldelse i strid med første eller andre ledd, kan kreve oppreisning uten hensyn til skyld hos arbeidsgiver eller innleier. Oppreisningen fastsettes til det beløp som retten finner rimelig under hensyn til partenes forhold og omstendighetene for øvrig. Erstatning for økonomisk tap kan kreves etter alminnelige regler.
I første ledd heter det at gjengjeldelse mot en arbeidstaker som varsler i samsvar med § 2 A-1 er forbudt. I henhold til lovens forarbeider kan enhver ugunstig behandling av arbeidstakeren fra arbeidsgivers side bli sett på som en gjengjeldelse. Dette innebærer både formelle sanksjoner så som oppsigelse og avskjed, samt mer uformelle sanksjoner som endringer i arbeidsoppgaver, forbigåelse ved opprykk e.l.. Også sjikanering, utfrysing og trakassering fra arbeidsgivers side kan anses som en gjengjeldelse i lovens forstand. Ikke enhver handling fra arbeidsgivers side skal imidlertid anses som en gjengjeldelse, og arbeidsgiver må kunne ha rett til å imøtegå opplysninger som arbeidstaker har gjort gjeldende i varselet.
Annet ledd stadfester at forbudet mot gjengjeldelse også gjelder for arbeidstakere som har gitt til kjenne at de vil varsle.
Etter tredje ledd kan en arbeidstaker som har blitt utsatt for gjengjeldelse, kreve oppreisning fra arbeidsgiver eller innleier. En oppreisning vil si en erstatning for ikke-økonomisk tap. Det innebærer at arbeidstakeren ikke må ha lidt noe økonomisk tap for å bli tilkjent erstatning. Når man skal beregne størrelsen på oppreisningen må man se hen til alvorlighetsgraden av gjengjeldelsen. Hvis gjengjeldelsen fra arbeidsgivers side innebar en oppsigelse eller advarsel, kan man i tillegg kreve oppreisning etter arbeidsmiljøloven § 15-12. I et slikt tilfelle kan man i tillegg kreve erstatning for det eventuelle økonomisk tapet man er påført som følge av oppsigelsen eller avskjeden.
- Les mer om: "Varsling: Oppfyller varslingsrutine lovens krav?"
Vi bistår klienter over hele landet.
Vi bistår deg ved spørsmål om arbeidsrett
I arbeidslivet dukker det stadig opp problemstillinger som må håndteres individuelt og på riktig måte. Ved riktig håndtering kan man som arbeidsgiver unngå ressurskrevende og kostbare tvister. Våre advokater har erfaring med de fleste arbeidsrettslige problemstillinger.