Oppsigelse av oppdrag om arbeidsleie

ARB Oppsigelse arbeidsleie redigert

Kan innleier avslutte et arbeidsleieoppdrag underveis i en avtalt oppdragsperiode, og hvordan påvirker det partene i avtaleforholdet – innleier, utleier og arbeidstaker? 

Hvilke plikter og muligheter har utleier med hensyn til arbeidstakeren? 

Av Codex Advokat
02/09/2024

Hva menes med arbeidsleie?

Når det snakkes om arbeidsleie siktes det til utleie av arbeidstakere. I arbeidsmarkedsloven § 25 fremgår følgende definisjon:

"Med utleie av arbeidstakere menes der leie av arbeidstakere fra en arbeidsgiver (utleier) til en oppdragsgiver (innleier) der de innleide er underlagt oppdragsgivers ledelse."

Utgangspunktet i norsk rett er at arbeidstakere skal ansettes fast. Det er likevel adgang til midlertidig ansettelse på nærmere vilkår. Et alternativ til midlertidige ansettelse er å leie inn arbeidstakere for den perioden deres kompetanse trengs, eksempelvis på et bestemt prosjekt. Det vanligst er å leie arbeidstakere fra et bemanningsbyrå.  

Utgangspunkt: om innleieren og utleieren (bemanningsforetaket) har avtalt oppsigelsesadgang

Innleierens adgang til oppsigelse av oppdragsavtaler om arbeidsleie er ikke regulert i loven. Hvis innleieren ønsker å avslutte et oppdrag før opprinnelig avtalt tid, f.eks. fordi innleieren har feilvurdert sitt behov, beror innleierens oppsigelsesmulighet på hva som er avtalt med utleieren.

Det er altså ingen automatikk i at en innleier uten videre kan si opp et avtalt arbeidsleieoppdrag i den avtalte oppdragsperioden. Tvert i mot er det i praksis vanligst å avtale at innleieren ikke kan si opp avtalte oppdrag, i alle fall ikke uten å dekke de ekstrautgifter som utleieren (bemanningsforetaket) lider som følge av oppsigelsen.

Arbeidsleieoppdrag avsluttes - Konsekvenser for innleier, utleier og arbeidstaker

Hvis oppdragsavtalen gir adgang til å si opp arbeidsleieoppdraget, så regulerer vanligvis oppdragsavtalen også oppsigelsens konsekvenser. Når oppdragsavtalen viser til utleierens generelle forretningsvilkår for arbeidsleie, reguleres sannsynligvis også konsekvensene av oppsigelsen for innleieren i forretningsvilkårene, hvis ikke innleieren og utleieren har avtalt unntak i det enkelte oppdraget eller i en samarbeidsavtale. 

Dersom utleieren har akseptert en avtale med innleieren om oppsigelse av oppdrag, blir ikke utleieren (bemanningsforetaket) uten videre fri fra sin arbeidsavtale med arbeidstaker.  Dette er et avtaleforhold som reguleres av arbeidsmiljøloven på linje med andre ansettelsesforhold.  

Utleieren (Bemanningsforetaket) må derfor først forsøke å sette arbeidstakeren i annet arbeid, enten utleid til andre kunder eller internt hos utleieren. Utleier/arbeidsgiver sin plikten til å betale lønn til arbeidstakeren i resten av den opprinnelig avtalte oppdragsperioden faller ikke bort selv om innleieren sier opp oppdraget.  

Bare hvis det ikke finnes slikt annet passende arbeid kan utleieren vurdere andre alternativer, slik som permittering eller oppsigelse. Sistnevnte må da normalt være begrunnet i driftsinnskrenkning. Dette innebærer blant annet at en oppsigelse må være saklig begrunnet, og arbeidstakeren har rett til å kreve en skriftlig begrunnelse for oppsigelsen. Videre, hvis en arbeidstaker blir sagt opp, har vedkommende anledning til å utfordre beslutningen – eksempelvis ved søksmål innenfor lovens frister.   

For arbeidsgiver er det også viktig å være oppmerksom på formkravene som må følges ved oppsigelse. For eksempel skal en oppsigelse fra arbeidsgivers side som hovedregel leveres personlig til arbeidstakeren eller sendes i rekommandert brev, og den skal alltid være skriftlig. Den skal også inneholde opplysninger om arbeidstakers rettigheter og frister for å være gyldig.  

Hva kan du gjøre i praksis?

Hvis innleierens behov for arbeidsleie bortfaller før en avtalt oppdragsperiode er utløpt, bør innleieren sjekke i oppdragsavtalen om det er avtalt en oppsigelsesadgang. Deretter bør innleieren kontakte utleieren og forklare situasjonen. I så fall vil de fleste utleiere (bemanningsforetak) forsøke å finne en løsning i dialog med både sin kunde (innleieren) og sin arbeidstaker.

Trenger du juridisk bistand?

Hvis det er uklart hva som er avtalt om oppsigelsesadgangen, hvis innleieren og utleieren ikke finner frem til en rimelig løsning eller det er vanskelig å finne en løsning for arbeidstakeren, bør man vurdere advokatbistand. Advokater i Codex Advokat Oslo har betydelig praktisk erfaring med denne og andre problemstillinger som oppstår ved innleie og utleie av arbeidskraft.

Vi bistår klienter over hele landet.

Marte Nesje Banner-bilde

Vi bistår deg ved spørsmål om arbeidsrett

I arbeidslivet dukker det stadig opp problemstillinger som må håndteres individuelt og på riktig måte. Ved riktig håndtering kan man som arbeidsgiver unngå ressurskrevende og kostbare tvister. Våre advokater har erfaring med de fleste arbeidsrettslige problemstillinger.
Våre advokater