Feilutbetaling av lønn – krav på tilbakebetaling?

Arbeidsrett feilutbetaling loenn

Fra tid til annen hender det at arbeidsgiver ved uhell utbetaler for mye i lønn. Og noen ganger tar det litt tid før arbeidsgiver oppdager at det har blitt utbetalt feil, og kanskje over en lengre periode. I slike tilfeller vil arbeidsgiver gjerne ha et ønske om å kreve det feilutbetalte beløpet tilbake. Det er imidlertid ikke alltid at arbeidsgiver vil ha krav på å foreta trekk i lønn eller kreve tilbakebetaling.

Av Codex Advokat og Arbeidsrettsadvokater.no
08/05/2024

Kort om feilutbetaling av lønn

Når en arbeidstaker mottar for mye lønn, oppstår spørsmålet om arbeidstakeren har en plikt til å tilbakebetale dette til arbeidsgiver. Arbeidsgiver kan i noen tilfeller ha rett til å kreve tilbakebetaling gjennom prinsippet om condictio indebiti.

Condictio indebiti er den alminnelige lære om retten til å kreve tilbakebetaling av et beløp som betaleren ikke var forpliktet til å betale.

  • Ifølge rettspraksis vil spørsmålet om noen har krav på tilbakebetaling bero på en konkret helhetsvurdering, hvor en rekke momenter vil være relevante, bl.a:Hvem som kan bebreides for feilutbetalingen
  • Betalingsmottakerens onde eller gode tro
  • Utbetalingens størrelse
  • Graden av innrettelse
  • Fordringens art
ⓘ 
Slik hjelper våre advokater deg
<p>Våre advokater vurderer din situasjon og bevisstgjør deg dine rettigheter.</p>

Hvem kan bebreides for feilutbetalingen?

Hvem som kan bebreides for at det har blitt foretatt feilutbetaling vil være et forhold som det skal tas hensyn til ved vurderingen om noen har krav på tilbakebetaling etter læren om condictio indebiti.

I de fleste tilfeller er det arbeidsgiver som er ansvarlig for at det har blitt utbetalt for mye i lønn. Det typiske er at det skjer en teknisk feil ved justering av lønn eller utregning av bonus. I disse tilfellene vil arbeidsgiver være nærmest til å bære risikoen for feilutbetalingen, særlig dersom det tar lengre tid før forholdet oppdages.

Hvis lønnsberegningen imidlertid har blitt feil som følge av det har blitt levert oppgave/timeliste med ukorrekte opplysninger fra arbeidstakeren, vil det være arbeidstaker som er nærmest til å bære følgene.

ⓘ 
Slik hjelper våre advokater deg
<p>Vi hjelper deg gjennom hele den juridiske prosessen, enten du er arbeidstaker eller arbeidsgiver.</p>

Betalingsmottakerens onde eller gode tro

Videre vil det ha betydning om arbeidstaker var kjent med at lønnsutbetalingen var feil. Hvis arbeidstaker visste eller burde visst at lønnsutbetalingen var feil, vil det tale i retning av at arbeidsgiver har krav på tilbakebetaling.

I forbindelse med utbetalingen vil arbeidstaker ha en plikt til å sjekke lønnsslippen. Dersom arbeidstaker for eksempel mottar fastlønn, vil det være enkelt å se om han/hun har fått for mye utbetalt i lønn. Det at arbeidstaker unngår å sjekke lønnsslippen, er et forhold som i utgangspunktet ikke skal gå ut over arbeidsgiver.

Utbetalingens størrelse

Hvis det kun har blitt overført et lite beløp, skal det mer til for at arbeidstaker merker at lønnsutbetalingen er feil.

Dersom utbetalingen imidlertid er betydelig høyere enn vanlig, vil dette tale for at arbeidstaker burde forstått at utbetalingen var feil og at arbeidsgiver har krav på tilbakebetaling.

Graden av innrettelse

Også tiden fra lønnsutbetaling fant sted og frem til tilbakebetaling kreves, vil være et moment i vurdering av om arbeidsgiver kan kreve beløpet tilbakebetalt. Det at det har gått lang tid siden lønnsutbetalingen ble gjort vil tale mot at arbeidstaker skal måtte tilbakebetale beløpet.

Bakgrunnen for dette er at arbeidstaker da ofte vil ha innrettet seg etter utbetalingen og muligens brukt opp pengene, slik at et tilbakebetalingskrav vil ramme arbeidstaker hardt.

Kravet vil uansett foreldes etter tre år slik at arbeidsgiver ikke kan kreve tilbakebetalt beløp som ble utbetalt for over tre år siden.

Fordringens art

Fordringens art vil også kunne være av relevans ved vurderingen av om noen har krav på tilbakebetaling ved feilutbetaling.

Lønnsytelser anses generelt å ha et særlig vern. Det faktum at det er snakk om utbetaling av for mye lønn vil derfor isolert sett tale for at arbeidstaker ikke skal måtte betale tilbake beløpet til arbeidsgiver.

Har arbeidsgiver adgang til å foreta trekk i lønn?

Arbeidsgiver har i utgangspunktet ikke adgang til å foreta trekk i arbeidstakers lønn og feriepenger ved mindre et av unntakene i arbeidsmiljøloven § 14-15 (3) gjør seg gjeldende.

Arbeidstaker og arbeidsgiver kan likevel inngå en skriftlig avtale om lønnstrekk hvis arbeidstaker har fått for mye utbetalt i lønn.Det er ikke uvanlig at det inntas en generell regel i den enkeltes arbeidsavtale om at arbeidsgiver skal kunne foreta lønnstrekk ved feilutbetalinger.

I en høyesterettsavgjørelse fra 2021 slo imidlertid Høyesterett fast at «den avtalen lønnstrekket bygger på, må konkretisere det aktuelle lønnstrekket i en slik grad at arbeidstakeren beholder forutsigbarhet for sine lønnsutbetalinger». Dommen innebærer at standardklausuler om lønnstrekk ikke vil være tilstrekkelig til å foreta lønnsjustering ved feilutbetalinger.

For å sikre at man har tilstrekkelig grunnlag for å foreta trekk i lønn vil vi derfor anbefale arbeidsgivere å orientere arbeidstaker om den aktuelle feilutbetalingen og deretter innhenter arbeidstakers samtykke, før det foretas trekk i lønn.

ⓘ 
Slik hjelper våre advokater deg
<p>Våre advokater bistår deg i alle spørsmål du måtte ha knyttet til lønn og tilbakebetaling.</p>

Bli kjent med våre advokater i dag

Sitat Anne-Marthe

Hva skjer når du tar kontakt med oss?

  • Du får en vurdering av behovet for advokatbistand.
  • Du får gode råd og juridisk støtte gjennom hele din sak.
  • Du får informasjon om hvilke rettigheter du har i din sak.

Dette lover vi deg

  • Du vil få ærlige og tydelige råd om muligheter, kostnader, risikoer og mulige resultater i din sak.
  • Du vil få bistand fra en dedikert og spesialisert advokat, som jobber sammen med deg for å oppnå et best mulig resultat.
  • Du vil få svar på alle dine spørsmål om arbeidsrett.
  • Dine interesser vil bli ivaretatt.
  • Du vil få en bekymring mindre.

Hvorfor bør du velge Codex Advokat?

  • Vi har bred erfaring innenfor arbeidsrettslige problemstillinger.
  • Vi er bistår deg uansett hvor i landet du befinner deg.
  • Vi er genuint interessert i å sørge for at våre klienter får en bekymring mindre.
  • Vi bistår deg som enten arbeidsgiver eller arbeidstaker, i prosesser for domstolene, i forhandlinger og ved behov for rene rådgivningstjenester.

Vi bistår klienter over hele landet.

Marte Nesje Banner-bilde

Vi bistår deg ved spørsmål om arbeidsrett

I arbeidslivet dukker det stadig opp problemstillinger som må håndteres individuelt og på riktig måte. Ved riktig håndtering kan man som arbeidsgiver unngå ressurskrevende og kostbare tvister. Våre advokater har erfaring med de fleste arbeidsrettslige problemstillinger.
Våre advokater