5.7.2019
Fortrinnsrett - viktig for deltidsansatte
Ved arbeidsmiljøloven av 2005 ble det tatt inn en ny bestemmelse som oppfattes som et viktig likestillingspolitisk virkemiddel. I arbeidslivet er det mange kvinner som har deltidsarbeid, opprinnelig gjerne med bakgrunn i eget ønske pga. familiesituasjonen. Men forholdene kan endre seg og således oppstår ønske og behov for større stillingsandel.
Fortrinnsrett - hjemmel
Med hjemmel i aml. § 14-3 har fast ansatt deltidsansatte under visse forutsetninger krav på fortrinnsrett til utvidet stilling (inntil 100 %) fremfor at bedriften ansetter en ny person i ledig stillingsandel.
Aml. § 14-3 har følgende ordlyd:
"§ 14-3. Fortrinnsrett for deltidsansatte
(1) Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten.
(2) Fortrinnsretten er betinget av at arbeidstaker er kvalifisert for stillingen og at utøvelse av fortrinnsretten ikke vil innebære vesentlige ulemper for virksomheten.
(3) Fortrinnsrett etter § 14-2, med unntak av § 14-2 andre ledd første punktum, går foran fortrinnsrett for deltidsansatte.
(4) Tvist om fortrinnsrett for deltidsansatte etter § 14-3 avgjøres av tvisteløsningsnemnda, jf. § 17-2. "
To vilkår for å få fortrinnsrett
Under henvisning til bestemmelsens annet ledd, er det to kumulative vilkår som begge må være oppfylt for at fortrinnsretten kan gjøres gjeldende; arbeidstaker må være kvalifisert og dessuten må ikke utøvelse av fortrinnsretten innebære vesentlige ulemper for arbeidsgiver.
Fortrinnsrett iht. tvisteløsningsnemndas praksis
Etter tvisteløsningsnemndas praksis er det ikke så ofte at kvalifikasjonskravet er gjenstand for vurdering, idet krav om fortrinnsrett som regel fremsettes i forhold til stillingsandeler som tilsvarer arbeidsoppgaver arbeidstaker allerede har.
Det sentrale vurderingstemaet vil således som regel være om utøvelse av fortrinnsretten vil innebære "vesentlige ulemper" for bedriften.
Her er det viktig å være klar over bestemmelsens ordlyd; det er ikke enhver ulempe som går foran et krav om fortrinnsrett - den må være vesentlig.
Dersom arbeidsgiver eksempelvis påberoper at bruk av fortrinnsretten vil medføre behov for endringer i arbeidsplanen eller at den ved flere arbeidstakere har større grad fleksibilitet ved sykdom, er det helt klart dokumentert "ulemper" for bedriften, men "vesentlige" vil de sjelden være.
Fortrinnsrett hvis ikke "vesentlig ulempe"
Men dersom arbeidsplanen ikke lar seg tilpasse ved krav om fortrinnsrett, vil arbeidsgiver regelmessig ha dokumentert at "vesentlig ulempe" foreligger. Denne vil da være til hinder for fortrinnsretten.
Vilkår for at krav om fortrinnsretts kan behandles av tvisteløsningsnemnda
Merk bestemmelsens fjerde ledd om at tvist om fortrinnsrett avgjøres av tvisteløsningsnemnda. Under henvisning til forskrift om tvisteløsningsnemnd § 3 skal tvistesak fremmes innen fire uker etter at arbeidsgiver avslo krav om fortrinnsrett fra arbeidstaker. Dersom fristen oversittes, taper arbeidstaker retten til å prøve spørsmålet om fortrinnsrett for domstolen.
Vi bistår klienter over hele landet.
Vi bistår deg ved spørsmål om arbeidsrett
I arbeidslivet dukker det stadig opp problemstillinger som må håndteres individuelt og på riktig måte. Ved riktig håndtering kan man som arbeidsgiver unngå ressurskrevende og kostbare tvister. Våre advokater har erfaring med de fleste arbeidsrettslige problemstillinger.