9.8.2017
Arbeidsmiljølovens regler om oppsigelse
Arbeidsmiljølovens regler om oppsigelse gjelder for de fleste virksomheter og arbeidstakere, herunder private, kommunale og fylkeskommunale virksomheter. For statsansatte gjelder imidlertid bestemmelsene i tjenestemannsloven og for sjømenn og fiskere gjelder reglene i skipsarbeiderloven.
Oppsigelse av ansatt/arbeidstaker?
En oppsigelse av en ansatt/ arbeidstaker må være saklig begrunnet. Det følger av arbeidsmiljøloven § 15-7.
Oppsigelse av daglig leder?
Daglig leder har i utgangspunktet det samme oppsigelsesvernet som andre ansatte. Dette gjelder imidlertid ikke der det er inngått en forhåndsavtale om etterlønn ved fratredelse, jf. arbeidsmiljøloven § 15-16.
Regler for oppsigelsestid
I utgangspunktet står man fritt til å avtale hvor lang oppsigelsestid som skal gjelde. Arbeidsmiljøloven inneholder imidlertid en del minimumsregler som man ikke kan avtale seg bort fra.
Oppsigelse i prøvetid?
Arbeidsgiver har rett til å innta bestemmelse om prøvetid i arbeidsavtalen, jf. arbeidsmiljøloven § 15-6. En avtale om prøvetid må inngås skriftlig og fremgår som oftest av arbeidsavtalen. Arbeidsmiljøloven åpner imidlertid for at skriftlig avtale om prøvetid kan inngås etter at arbeidstakeren har tiltrådt stillingen, men ikke senere enn én måned etter tiltredelse, jf. arbeidsmiljøloven § 14-5.
Oppsigelse pga. sykdom?
Arbeidsmiljøloven § 15-8 gir et særskilt vern for arbeidstakere som er fraværende fra arbeid grunnet sykdom.
Oppsigelse under sykemelding?
Selv om man er beskyttet mot å motta en oppsigelse som følge av sykdommen de første 12 månedene etter at arbeidsuførheten inntrådte, gir ikke dette arbeidstaker et vern mot å motta en oppsigelse under sykemelding.
Oppsigelse etter 12 mnd. sykemelding?
Etter utløpet av de første 12 månedene etter at arbeidsuførheten inntrådte, vil ikke den ansatte lenger være vernet av arbeidsmiljøloven § 15-8.
Dette innebærer ikke at arbeidsgiver står fritt til å meddele en oppsigelse, idet den ansatte da vil være beskyttet av det alminnelige oppsigelsesvernet i arbeidsmiljøloven § 15-7.
Oppsigelse pga. alder?
Når en arbeidstaker har fylt 72 år, har bedriften rett til å si ham opp. Før fylte 72 år, vil arbeidsgiver i utgangspunktet ikke ha anledning til å gå til oppsigelse av en arbeidstaker som følge av alder. En slik oppsigelse vil anses som usaklig.
Oppsigelse pga. ordrenekt?
Dersom arbeidstaker nekter å utføre orde, kan dette begrunne en saklig oppsigelse. Arbeidsgiver må imidlertid foreta en konkret vurdering av situasjonen, hvor både pålegget og arbeidstakers begrunnelse for nektelsen skal vurderes.
Oppsigelse pga. illojalitet?
Som arbeidstaker plikter man å være lojal mot sin arbeidsgiver. Selv om det ikke fremgår av arbeidsavtalen, er det sikker rett at den ansatte fullt ut må slutte opp om arbeidsgivers interesser.
Oppsigelse pga. fravær?
Arbeidsgiver har i mange tilfeller anledning til å gå til oppsigelse av en ansatt hvis det foreligger ulovlig fravær fra arbeidstakerens side. I vurderingen av om det foreligger en saklig grunn til å si opp arbeidstakeren, må blant annet hyppigheten og varigheten av fraværet vurderes.
Advarsel før oppsigelse?
Det er ikke noe krav om at det skal gis advarsel i forkant av en oppsigelse. Hvorvidt det bør gis en advarsel vil bero på omstendighetene i den enkelte sak.
Oppsigelse i fødselspermisjon?
Når man er gravid eller i fødselspermisjon, har man et vern mot å bli sagt opp på grunn av graviditeten/fødselspermisjonen.
Oppsigelse i pappapermisjon?
For den som har pappapermisjon, gir arbeidsmiljøloven vern mot å bli oppsagt på grunn av permisjonen.
Oppsigelse i permisjon?
Arbeidstaker er beskyttet mot oppsigelse på grunn av visse permisjonstyper, men ikke alle. Hvorvidt arbeidstaker er vernet mot oppsigelse i en permisjon, vil bero på hva slags permisjon det er tale om.
Formkrav ved oppsigelse?
Dersom arbeidsgiver vil gå til oppsigelse av en arbeidstaker, må arbeidsgiver forholde seg til bestemte formkrav. Disse følger av arbeidsmiljøloven § 15-4.
Ansiennitet og oppsigelse
Når virksomheten i en nedbemanningssituasjon skal gå til oppsigelse av enkelte arbeidstakere, er den forpliktet til å foreta en saklig utvelgelse av hvilke arbeidstakere som skal motta en oppsigelse.
Hva er en saklig oppsigelse?
En arbeidsgiver må ha saklig grunn for å kunne gå til oppsigelse av en arbeidstaker. Hva som er saklig grunn, vil bero på en skjønnsmessig vurdering i hvert enkelt tilfelle.
Hva er en usaklig oppsigelse?
Det foreligger en usaklig oppsigelse når oppsigelsen mangler det lovmessige grunnlaget som arbeidsmiljøloven bestemmer. En oppsigelse av arbeidstaker må være saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold. Hva som er saklig grunn, vil bero på en skjønnsmessig vurdering i hvert enkelt tilfelle.
Rettigheter ved oppsigelse?
For en arbeidstaker som blir oppsagt, oppstiller arbeidsmiljøloven en rekke rettigheter.
Hva bør stå i en oppsigelse?
En oppsigelse skal inneholde de opplysninger som følger av arbeidsmiljøloven § 15-4.
Mal for oppsigelse?
Vi kan bistå med å utarbeide en oppsigelse som er i tråd med lovens formkrav. Ta kontakt med Codex for bistand.
Varsel om oppsigelse
Hvis arbeidsgiver vurderer å gå til oppsigelse av en arbeidstaker, plikter arbeidsgiver å innkalle arbeidstakeren til et drøftelsesmøte.
Drøftelsesmøte ved oppsigelse
Før arbeidsgiver går til oppsigelse av en arbeidstaker, plikter arbeidsgiver å innkalle arbeidstakeren til et drøftelsesmøte.
Forhandlingsmøte ved oppsigelse
Etter at arbeidstakeren har mottatt oppsigelse, har han rett til å kreve forhandlinger med arbeidsgiver. Arbeidstakeren har også rett til å fortsette i stillingen så lenge forhandlingene pågår.
Erstatning ved usaklig oppsigelse
Dersom oppsigelsen er usaklig, vil arbeidstakeren kunne kreve erstatning. I mange tilfeller vil arbeidstaker og arbeidsgiver komme til en enighet om en utenrettslig avtale i et forhandlingsmøte.
Sluttpakke ved oppsigelse
Ikke sjelden tilbys arbeidstakerne sluttpakker i forbindelse med oppsigelse.
Tilbakekalling av oppsigelse?
En arbeidsgiver kan trekke tilbake en oppsigelse i et forhandlingsmøte, eller på et tidligere tidspunkt, dersom man i ettertid vurderer det dithen at oppsigelsen var usaklig. Dette hører imidlertid til sjeldenhetene. Det er mer vanlig at det er arbeidstaker som ønsker å trekke sin egenoppsigelse tilbake. For eksempel kan arbeidstaker etter en opphetet diskusjon med sin overordnede, si opp sin stilling for senere å angre på dette.
Oppsigelse av turnus?
Ved turnusarbeid skal det utarbeides en arbeidsplan som viser hvilke uker, dager og tider den enkelte arbeidstaker skal arbeide.
Oppsigelse ved nedbemanning?
Det er strenge krav til fremgangsmåten for en bedrift som skal nedbemanne. Både arbeidstakerne og de tillitsvalgte har krav på informasjon og medinnflytelse. I de tilfeller der nedbemanningen omfatter ti eller flere ansatte, gjelder egne regler der de tillitsvalgte har sterkere rettigheter.
Rettigheter ved nedbemanning
I en nedbemanningsprosess har arbeidstaker rett til å øve innflytelse på beslutningen om en selv skal bli valgt ut i en utvelgelsesprosess. Dette vil arbeidstakeren ha anledning til i drøftelsesmøtet.
Kriterier/regler ved nedbemanning
Etter at beslutning om nedbemanning er tatt, må arbeidsgiver beslutte hvilke kriterier som skal vektlegges i utvelgelsesprosessen. Virksomheten bør da ha fokus på hvilke kompetanse- og bemanningsbehov virksomheten har for videre drift.
Sluttpakke ved nedbemanning?
I nedbemanningsprosesser tilbys arbeidstakerne i mange tilfeller en sluttpakke. Sluttpakken vil oftest være en økonomisk kompensasjon som kan bidra til at arbeidstaker opprettholder sin økonomi mens vedkommende leter etter nytt arbeid.
Nedbemanningsprosess?
Vi i Codex bistår både arbeidsgivere og arbeidstakere i forbindelse med nedbemanninger.
Endringsoppsigelse
En endringsoppsigelse er en oppsigelse av den eksisterende stillingen med tilbud om en ny og annen stilling.
Mal for endringsoppsigelse?
Endringsoppsigelse og lønn?
Arbeidsgiver har, i kraft av sin styringsrett, rett til å lede, fordele og kontrollere arbeidet til den enkelte arbeidstaker. Imidlertid begrenses styringsretten av blant annet den enkeltes arbeidsavtale.
Permittering eller oppsigelse?
Permittering er en midlertidig ordning der arbeidstakeren fritas for arbeidsplikt og arbeidsgiveren slipper å betale lønn. Permittering skal benyttes hvis hensikten er at arbeidet senere kan gjenopptas.
Oppsigelse ved omorganisering?
Det er strenge krav til fremgangsmåten for en bedrift som skal omorganisere. I slike omorganiseringsprosesser vil både arbeidstakerne og de tillitsvalgte ha krav på informasjon og medinnflytelse.
Oppsigelse ved outsourcing?
Med "outsourcing" menes at en bedrift setter ut deler av virksomheten på oppdrag. Det vil si at bedriften går over til å skaffe en tjeneste fra en ekstern leverandør i stedet for å utføre tjenesten selv. Typisk er at bedriften ønsker å konsentrere seg om egne kjerneoppgaver, men overlate støttefunksjoner til andre.
Vi bistår deg ved spørsmål om arbeidsrett
I arbeidslivet dukker det stadig opp problemstillinger som må håndteres individuelt og på riktig måte. Ved riktig håndtering kan man som arbeidsgiver unngå ressurskrevende og kostbare tvister. Våre advokater har erfaring med de fleste arbeidsrettslige problemstillinger.