Bestemmelse om prøvetid i arbeidsmiljøloven
Ved bruk av prøvetid i er det viktig følge opp den ansatte; prøvetiden skal være reell. Leverer ikke arbeidstaker den ytelse som kan forventes av ham, vil det være mulig å meddele oppsigelse med basis i aml. § 15-6.
Men oppsigelsen kan ikke komme som en overraskelse. Det må kunne dokumenteres at arbeidsgiver har gjort det som rimeligvis kan forventes av ham for å få arbeidstakers prestasjon opp på et akseptabelt nivå. Relevante tiltak vil da kunne knytte seg til opplæring, tilrettevisninger eller evt. advarsler.
Oppfølging av ansatte i prøvetiden
De tiltak som benyttes bør kunne etterprøves, dvs. at det bør kunne dokumenteres hva som har blitt gjennomført. Slikt materiale vil evt. kunne ha stor bevismessig verdi i tilfelle av tvist etter en oppsigelse. Det er i rettspraksis mange tilfeller der prøvetidsoppsigelser har blitt satt til side av domstolen som ugyldige fordi arbeidsgiver ikke har fulgt opp den ansatte i tilstrekkelig grad.
Oppsigelse før og etter prøvetidens utløp
Hvis det i prøvetiden registreres at arbeidstaker ikke yter det som rimeligvis kan forventes av ham, er det viktig at det iverksettes en prosess som er egnet til å underbygge en saklig oppsigelse. Denne type oppsigelse begrunnes i det som kalles prestasjonssvikt. Dernest er det viktig at oppsigelsen mottas av arbeidstaker før prøvetidens utløp.
Arbeidstakers rettigheter er vesensforskjellige om oppsigelse meddeles før eller etter prøvetidens utløp. Spesielt er det viktig å fremheve at arbeidstaker etter oppsigelse i prøvetid som hovedregel ikke har rett til å stå i stillingen utover oppsigelsestidens utløp i tilfelle av tvist, dvs. at arbeidstakers rett til arbeid og lønn faller bort.
Ved oppsigelse etter prøvetidens utløp er hovedregelen den motsatte, dvs. at arbeidstaker har mulighet til å arbeide og motta lønn i lang tid etter oppsigelsestidens utløp.