Hovedregel: Rett til å fortsette i stillingen
Arbeidstaker er på denne bakgrunn gitt rett til å fortsette i stillingen i arbeidsmiljøloven § 15-11 første ledd.
I utgangspunktet innebærer dette at arbeidstaker har rett til å fortsette i stillingen så lenge forhandlinger pågår.
Arbeidstaker har også rett til å fortsette i stillingen dersom tvisten ikke løses ved forhandlinger, og det blir tatt ut søksmål. Det er da et vilkår at det gis varsles om dette innen utgangen av søksmålsfristen på åtte uker, og utgangen av oppsigelsestiden.
I forbindelse med forhandlinger som i tid strekker seg lenger enn oppsigelsestiden, er det derfor viktig å være oppmerksom på at slikt varsel fra arbeidstaker må gis før forhandlingene er avsluttet. Dette gjelder selv om søksmålsfristen på åtte uker ikke har begynt å løpe ennå.
Unntak fra retten til å stå i stillingen
Retten til å fortsette i stillingen gjelder i utgangspunktet ikke ved avskjed, oppsigelse i prøvetiden, eller for innleide arbeidstakere og midlertidig ansatte, jf bestemmelsens tredje ledd. Her er imidlertid arbeidstaker gitt en parallell rettighet til arbeidsgivers anledning til å kreve fratreden, ved at han/hun kan fremme krav for retten om rett til å fortsette i stillingen.
Retten til å fortsette i stillingen gjelder heller ikke for deltakere i arbeidsmarkedstiltak i regi av eller i samarbeid med Arbeids- og velferdsetaten som sies opp fordi vedkommende skaffes ordinært arbeid, overføres til annet tiltak eller tiltaket avsluttes. Dette vil i imidlertid i praksis sjelden skape problemstillinger.
Begjæring om fratreden
I unntakstilfeller kan arbeidsgiver kreve kjennelse for at en arbeidstaker likevel ikke skal få fortsette i stillingen, jf bestemmelsens annet ledd. Det er arbeidsgiver som må ta initiativ til et slikt krav ved å fremme dette for retten. En ensidig beslutning fra arbeidsgivers side om ikke å tillate arbeidstakeren å fortsette i stillingen, vil være en urettmessig utestengelse som kan medføre kjennelse om gjeninntreden i stilling.