12.5.2020
Påvirker koronakrisen oppsigelse under sykemelding?Det kan for tiden være utfordrende å få med seg hvilke lover og regler som gjelder. Vi har i den anledning skrevet om hvordan koronaviruset påvirker reglene om sykemelding, sykepenger og permitteringer, samt en artikkel om hjemmekontor og koronaviruset. Vi har også samlet spørsmål og svar som omhandler koronaviruset:
|
Få svar på spørsmålet ditt:
- Særskilt vern mot oppsigelse i de første 12 måneder?
- Vern mot oppsigelse etter 1 års sykemelding
- Andre arbeidsoppgaver ved sykdom
- Vurderingen av annet passende arbeid
- Kan tilbakevendende sykefravær gi grunnlag for oppsigelse?
Finnes det et særskilt vern mot oppsigelse i de første 12 måneder?
Arbeidsmiljøloven § 15-8 første ledd lyder:
"Arbeidstaker som helt eller delvis er borte fra arbeidet på grunn av ulykke eller sykdom kan ikke av denne grunn sies opp de første 12 månedene etter at arbeidsuførheten inntrådte." |
Formålet med bestemmelsen er å gi arbeidstakere som er borte fra jobben på grunn av ulykke eller sykdom et særskilt vern mot oppsigelse i en tidsbegrenset periode.
Bestemmelsen gir imidlertid ikke en uttømmende regulering av oppsigelsesvernet ved fravær på grunn av sykdom. Noe absolutt forbud mot å si opp en sykemeldt arbeidstaker foreligger heller ikke.
Oppsigelse av annen årsak enn sykdommen
Bestemmelsen er således ikke til hinder for at sykemeldt arbeidstaker sies opp av annen årsak enn sykdommen, som for eksempel kan være behov for nedbemanning, eller avskjed pga. brudd på arbeidsavtalen fra siden til arbeidstakeren.
Når en arbeidstaker er sykmeldt, er det viktig å få vedkommende raskt tilbake i arbeid. Fravær fra arbeidskolleger og den daglige arbeidsrytmen kan i seg selv være sykdomsfremkallende.
- Les mer om: Sykepenger i arbeidsgiverperioden
- Les mer om: Kan arbeidsgiver redusere eller begrense bruken av egenmeldinger?
- Les mer om: Hva kan arbeidsgiver gjøre ved mistanke om at sykdom ikke er reell?
Vern mot oppsigelse etter 1 års sykemelding
Etter utløpet av de første 12 månedene etter at arbeidsuførheten inntrådte, vil ikke den ansatte lenger være vernet av § 15-8.
Dette innebærer ikke på noen måte at arbeidsgiver står fritt til å meddele oppsigelse, idet den ansatte da vil være beskyttet av det alminnelige oppsigelsesvernet i arbeidsmiljølovens § 15-7: "Arbeidstaker kan ikke sies opp uten at det er saklig begrunnet i (...) arbeidstakers forhold."
- Les mer om: Ansattes rettigheter ved sykdom
Andre arbeidsoppgaver ved sykdom
For å sikre raskest mulig tilbakeføring, kan arbeidstakeren settes til andre arbeidsoppgaver enn dem han normalt utfører.
En slik endring skal være av midlertidig art. (Se motsetningsvis om begrepet "endringsoppsigelse"). Hvis formålet realiseres, må arbeidstaker gis anledning til å gjenoppta sine vanlige arbeidsoppgaver.
- Les mer om: Endringsoppsigelse
Vurderingen av annet passende arbeid
Den vurderingen som da må foretas, knytter seg primært til om det er mulig å finne annet passende arbeid.
Hvis det ikke finnes annet arbeid, vil to faktorer være sentrale:
- sykmeldtes diagnose
- sykmeldtes prognose
Poenget er at det må vurderes om arbeidstaker vil kunne klare å returnere til arbeidet, helt eller delvis, innen en rimelig tidsperiode.
I tilfeller der en stabil og kronisk lidelse medfører arbeidsfravær, vil nok oppsigelse kunne meddeles (helt eller delvis).
På den annen side vil det neppe være grunnlag for å gi oppsigelse der det er snakk om sykdomstilstander som har en tidsbegrenset karakter eller der det prognostisk kan legges til grunn en tilbakeføring til arbeid.
- Les mer om: Annet passende arbeid
- Les mer om: Har arbeidsgiver plikt til å omplassere arbeidstaker som har vært sykemeldt i lengre tid?
Kan tilbakevendende sykefravær gi grunnlag for oppsigelse?
Til tross for at arbeidstaker er beskyttet mot oppsigelse under sykdom, kan hyppig fravær underbygge behov for å meddele oppsigelse.
Forutsetningen er at oppsigelsen må være saklig begrunnet, i tillegg til at arbeidsgiver har fulgt sin plikt om å iverksette tiltak for at arbeidstakeren skal kunne beholde jobben.
Få juridisk bistand ved oppsigelse av ansatt
Har du spørsmål vedrørende oppsigelse og sykdom? Våre advokater bistår både arbeidsgivere og arbeidstakere i oppsigelsessaker. Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale.
Vi bistår klienter over hele landet.
Vi bistår deg ved spørsmål om arbeidsrett
I arbeidslivet dukker det stadig opp problemstillinger som må håndteres individuelt og på riktig måte. Ved riktig håndtering kan man som arbeidsgiver unngå ressurskrevende og kostbare tvister. Våre advokater har erfaring med de fleste arbeidsrettslige problemstillinger.