Krav om skriftlighet
Tradisjonelt har kravet om skriftlighet blitt tolket som et krav om at oppsigelsen må leveres skriftlig på papir. Ettersom elektronisk korrespondanse i form av typisk e-post i større og større grad har tatt over som kommunikasjonsform i sammenhenger hvor brevpost tidligere var enerådende, ville det kunne være naturlig å stille spørsmål om ikke skriftlighetskravet var tilfredsstilt ved oversendelse pr e-post. Enkelte har også tatt til orde for at loven må tolkes slik.
Dom fra Jæren tingrett
Spørsmålet om en slik fremgangsmåte var gyldig, kom nylig på spissen i tvist mellom COSL Offshore Management AS og medlemmer i fagforeningen Safe, etter nedbemanning i selskapet.
COSL hadde meddelt en rekke ansatte oppsigelse. Oppsigelsesbrevet var utformet på tradisjonelt vis og inneholdt alle påkrevde opplysninger, men var sent som et scannet dokument som vedlegg til e-post like før månedsskiftet juni/juli 2015. Det fysiske oppsigelsesbrevet dukket først opp i de ansattes postkasser flere dager inni juli.
39 ansatte tok ut søksmål for Jæren tingrett, med krav om at oppsigelsen først kunne anses mottatt på det tidspunkt det fysiske oppsigelsesbrevet var mottatt.
Tingretten avsa dom i saken 05.07.16, og konkluderte med at oppsigelsene først kunne anses mottatt, og dermed meddelt, på det tidspunkt de fysiske brevene var mottatt av de ansatte. De ansatte fikk således medhold i sitt krav, og COSL måtte betale en ekstra månedslønn til de ansatte.
Mulig anke
Saken er foreløpig bare avgjort i første instans, og det er grunn til å tro at saken blir anket, slik at endelig beslutning i spørsmålet ennå ikke foreligger. Tingrettens begrunnelse er imidlertid bygget på at en grundig gjennomgang av relevante rettskilder, synes godt begrunnet, og det er ikke overraskende om konklusjonen vil bli oppretthold i ankeinstansen(e).